Saturday, 17 January 2015

Cara Buat Kek Sarang Semut @ Gula Hangus

Cara Buat Kek Gula Hangus


Jom buat kek gula hangus...

Assalamualaikum...kali ini resipi kita ialah kek gula hangus atau nama lainnya kek sarang semut. Mengikut maklumat saya perolehi begitu banyak mempertikaikan tentang sifat2 dan ciri2 kek ini adakah ia betul2 kek atau pencuci mulut. Agak berbeza dari kek2 lain, kek ini tidak mudah jemu untuk dimakan. Kek lain agak lemak dan sesiapa akan makan sedikit jika dibandingkan dengan gula hangus. Status kek atau pencuci mulut sama statusnya antara panda, Adakah panda seekor beruang. Ahli zoologist hangat memperkatakan panda berbeda dengan beruang yang masih wujud sekarang. Kembali kepada kek gula hangus...keluarga sy lebih mengemari kek ini jika dibanding dgn kek2 lain...cepat habis,,,,, laku....

Bahan2nyer

utk 2 acuan ( sebab oven aku muat 3 acuan )

Bahan Air Gula
Gula Pasir 2 cawan
Air panas 2 cawan
Majerin 2 sudu besar

Bahan Adunan
Gandum ( Kualiti Premium ) 2 cawan
Soda Bikarbonat 4 sudu teh
Telur Ayam ( B ) 8 biji
Esen Vanila 2 sudu teh
Susu Pekat Manis ( suhu bilik ) 2 cawan


Cara2nya....

Air gula yang dihanguskan.....( sila guna api bersaiz kecil untuk elak hangit )

Berikut adalah cara membuatnya..

masukkan  kesemua gula, kacau hingga cair...

setelah gula cair sepenuhnya masukan air...hati2 mungkin berlaku letupan... sila pejam mata atau minta tolong bantuan isteri..( isteri lebih arif di dapaur jika dibandingkan dengan si suami hehee )

proses ini perlu sedikit kesabaran....setelah ketulan gula hangus larut masukkan majerin...

heheeee...sayaaang!!!! yg maner satu saiz sudu kecil ni...( baru beli sudu besi tahan karat heee.. ) 

masukkan dan ayak perlahan...utk elak penat mengemas nnt..

rasanyer bahan ini yang masukkan tadi....kat belakang tu buku resipi... lps letak tepi gandum itu

Cara Buat Adunan 

Pecahkan telur...pastikan kulit telur dikecualikan...

pukul.....pukul jgn tak pukul...

sila ikut model... 

setelah telur kembang, masukkan tepung sikit demi sedikit pukul , lps tu masukkan air gula yg telah dihanguskan sejuk ( suhu bilik) pukul... lps tu masukkan susu pekat manis...pukul  sehingga agak lembut jgn terlalu lama...

ha!....lebih kurang macam ni...bau sikit kurang meyenangkan...masukkan vanila....baru wangi...jgn minyak wangi dah ler.. tutup adunan dan rehatkan selama 2 jam 30 minit hingga 3 jam

selepas direhatkan dan terlena ( chef yg lena ) masukkan ke dalam loyang yg telah disapu majerin sebelumnyer..
ready to oven...170c selama 40 hingga 45 minit
semasa dalam oven anda boleh guna jari atau lidi untuk uji kek sudah tersedia masak atau belum

selamat mencuba....
Insya Allah ....
menjadi
sssedap...


0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons